Samstory

Sam Schröder, geboren 25 september 1999 professioneel rolstoeltennisser, 
#1 van de wereld, veerkrachtig en bovenal levensgenieter.

Sam is geboren met het split-hand/split-foot syndroom. Hierdoor heeft hij aan elke hand slechts een vinger en de hele middenvoet waardoor hij gebruik moet maken van een rolstoel. Tussen zijn eerste en 16e levensjaar heeft Sam 30 operaties ondergaan om zijn functionaliteit te optimaliseren.

Sam schroder in actieOp zijn 11e is Sam begonnen met rolstoeltennis. Dit groeide uit van een keer in de week een groepstraining naar full time prive lessen bij Joop Broens.

In 2013 is hij in het vizier gekomen van de KNLTB en sindsdien maakt hij deel uit van de nationale selectie. Sinds 2015 speelt hij internationaal voor de Quad-ranglijst.

Quadspelers hebben een functiebeperking aan tenminste drie ledematen.

In september 2017 begon Sam aan zijn eindexamenjaar terwijl hij ondertussen volop trainde en toernooien speelde. Hij stond op dat moment nummer 1 van de wereld bij de junioren en nr 6 van de wereld bij de senioren. Alles liep dus volgens plan totdat…

Kanker en wat nu?

“In oktober 2017 kreeg Sam het onvoorstelbare bericht dat hij darmkanker had. Er volgden een aantal weken van onderzoek waarin Sam van top tot teen werd onderzocht en de artsen een behandelplan hebben opgesteld. 

Het was vanaf het begin duidelijk dat het een zwaar en lang traject zou worden maar Sam heeft altijd het vertrouwen gehouden dat het uiteindelijk goed zou komen.”

Ondanks zijn ziekte was Sam in december 2018 genomineerd voor sporter met een beperking van het jaar door de provincie Limburg. Ondanks dat Sam dat jaar niet won was duidelijk uit de reactie van het publiek dat Sam de morele winnaar was. 

“Na chemo en bestraling moest Sam 10 weken wachten op een scan. Eind februari kreeg ik groen licht voor de operatie, waarbij in maart zijn hele dikke darm werd verwijderd en een stoma werd geplaatst. De plaats waar het stoma werd geplaatst is zorgvuldig gekozen. Zodat het niet zou hinderen tijdens het tennissen en het trainen. De operatie was zwaar, maar vier weken later stond Sam weer 15 minuten op de baan.”

Inmiddels is Sam 6 jaar kankervrij en heeft hij niet alleen zijn doorzettingsvermogen in de strijd tegen kanker laten zien maar ook op het tennisveld. Zo heeft Sam niet alleen meerdere keren de Australian Open, Wimbledon en de US Open gewonnen. Goud en zilver staan in zijn prijzenkast voor wat betreft de Paralympische Spelen van Tokyo 2020.  Respectievelijk zilver in de Singles en goud in de dubbel. Sam is op dit moment nummer 1 van de wereld op de single-ranglijst.

Zijn doel voor de komende tijd is het winnen van Roland Garros in de singles, de enige Grand Slam die nog ontbreekt, en het winnen van goud in de single op de Paralympische Spelen van Parijs 2024.